Holland Houtwerk Kozijnen

Finti Duurzaam én inbraakwerend. Nieuw hout beproefd.

Finti bestond al als nieuwe houtsoort voor duurzame nieuwbouw en renovatie. En dankzij een nauwe samenwerking met Roto Frank zijn de eerste gevelelementen van dit hout inbraakwerend bevonden door SHR in Wageningen. Met het RC2-certificaat staat de timmerindustrie eigenlijk niets meer in de weg om deze nieuwe houtsoort grootschalig toe te passen.

Timmerfabriek Holland Houtwerk uit Kaatsheuvel vervaardigde ramen en kozijnen van Finti en legde ze voor aan de keurmeesters van SHR. En wat Holland Houtwerk en Roto-Frank al wisten, werd bevestigd: de elementen verkregen glansrijk inbraakwerendheidsklasse RC-2 (WK2). Daarmee heeft het hout nu alle vereiste KOMO-certificaten die nodig zijn voor toepassing in woningbouw en –renovatie.

Gerust hart
Certificaathouder van Finti is Finex Timber Solutions te Borne. Zij zijn blij dat timmerfabrikanten en opdrachtgevers de raam- en kozijnelementen nu dus zonder verdere procedures met een gerust hart kunnen inzetten. De gepatenteerde houtsoort Finti is een thermisch verduurzaamde naaldhoutsoort. Het veredelingsproces verloopt in drie geconditioneerde fasen. In de laatste fase, rond 210°C, bereikt het materiaal zijn hoge vormstabiliteit en uitzonderlijke isolatiewaarden. Plezierig voor woningbeheerders: het materiaal valt in duurzaamheidsklasse 2.

Baanbrekend duurzaam
In de gehele productiecyclus respecteert het PEFC- en FSCgecertificeerde Finti het milieu. De verduurzaming vergt slechts dertig procent meer energie dan een conventioneel droogproces. Recycling uit de houtbewerking voorziet voor zeventig procent in de benodigde energie. De thermische verduurzaming vindt plaats in Finland. Finex Timber Solutions verzorgt daar de verwerking tot timmerhout. Dankzij de tests en certificaten is Finti nu concurrerend voor de productie van kozijnen, ramen en deuren over de hele linie. Met baanbrekende prestaties op gebied van duurzaamheid en isolatiewaarde bovendien.

Passiefhuisprestaties
Een voorbeeld van de energieprestaties: de opmerkelijke warmtegeleidingsweerstand (λD=0,095W/m2·K) zorgt er voor dat het materiaal binnen bestaande kozijnhoutmaten en detailleringen – dus in renovatietoepassingen – gemakkelijk de hoge 2020 passiefwaarden behaalt. De inbraakwerende RC-2-certificatie is de kroon op deze innovatie. In de aanloop naar de certificatie heeft Finex Timber Solutions nauw samengewerkt met de Duitse hang -en sluitwerkproducent Roto Frank. De standaard raambeslagen van dit merk voldoen aan alle eisen voor RC-2. Dankzij de hoge belastbaarheid haalt dit beslag veelal zelfs de zeer hoge lat van klasse RC-3.

Sterk en veilig
De geteste Finti-elementen waren uitgerust met Roto’s standaard verdektliggend beslag Designo. Dat heeft een esthetisch verantwoord bescheiden scharnier en blinkt tegelijkertijd uit in sterkte en inbraakwerendheid. Het zeer sterke metaalpakket van het scharnier is één factor, de optimale positionering en verschroeving van de sluitplaten doet de rest. Het verhindert bijvoorbeeld de uitoefening van hefboomkrachten. De combinatie van positionering en montage zorgt tot genoegen van de timmerfabrikant zelfs voor reductie van het aantal schroeven. De RC2- certificatie onderstreept de kwaliteit van de combinatie van kozijn, vleugel en beslag.